Viorel Panaite: “Human Invest este pentru mine mai mult decat o companie, este un pretext de a gasi oameni mai buni decat mine cu care sa facem lumea putin mai buna”

20 de ani în domeniul dezvoltării oamenilor e o cifră cu greutate, o piatră de hotar. Nu sunt foarte mulți care să aibă privilegiul de a putea să stea bine ancorați în prezent, cu o privire de ansamblu asupra trecutului, dar și cu ochii mari și curioși spre viitor. Prietenii noștri de la Human Invest au această poziție privilegiată: ca după 20 de ani de experiențe bogate și învățăminte, să se uite cu îndrăzneală, curaj și creativitate la cum poate arăta viitorul. Și ne invită și pe noi, să privim împreună.

Un interviu cu Viorel Panaite, realizat de Human Synergistics

Însă întâi: cum a arătat drumul care i-a adus aici? Ne-am cunoscut la începutul anilor 2000, pare o altă epocă acum, când ne uităm în urmă. Ce îți mai aduci aminte de atunci?
Viorel Panaite: Asa este! Nu mai stiu acum cine-catre-cine a venit. Stiu insa ca am inceput sa ne vizitam destul de des in acei ani, deveniseram vecini cu birourile, erau mai multe companii de consultanta pe Bd. Lascar Catargiu. Adi Stanciu si Costea Dumitrescu imi povesteau ca vor aduce o metodologie noua in Romania si cu care deja lucrau cu cativa clienti din tara. Si asa am agreat sa particip la prima grupa de certificare facuta de voi in 2004 cu metodologia Human Synergistics/HS (tot in acel an noi semnam cu compania Ken Blanchard contractul de reprezentare in Romania).
Conversatiile de atunci s-au transformat intr-o prietenie frumoasa din care eu am invatat foarte multe de la voi. Cu Iuliana Stan am inceput sa ma vad des si am simtit ca vorbim aceeasi limba si ca avem interese comune: in 2004 a venit chiar la un proiect de-al nostru sa faciliteze ea un workshop in care noi foloseam HS, pentru ca noi nu aveam inca vocabularul specific exersat. Si de atunci tinem si acum aproape.

HS: Și-o să mai ținem. Ce bucurii ti-au adus cei 20 de ani de Human Invest?
VP: Cand eram in primul an de facultate am citit o carte care mi-a bagat in cap ideea ca viata le surade celor care reusesc sa stranga in jurul lor oameni mai buni decat ei. Nu stiam cat de puternic urma sa intre in mine samanta asta! Human Invest m-a facut sa cunosc foarte multi oameni si bucuriile cele mai mari pe care le-am avut sunt legate de oamenii faini pe care i-am descoperit! Pe unii i-am gasit eu, altii m-au gasit ei pe mine.

Sunt trei generatii care au crescut odata cu compania, care au contribuit la reputatia de care brand-ul se bucura azi si pe care le-am numit in felul urmator: The Pioneers (1999 – 2004), X-Men (2005 – 2011), Journeymen (2012 – prezent). Ma simt norocos de toata sustinerea lor (e mare lucru in ziua de azi sa stii ca iti apara cineva spatele, impreuna cu care te poti uita spre viitor). Recunostinta pe care o am pentru acesti oameni nu o pot exprima in cuvinte si imi aduce multe satisfactii. Evident, Human Invest este acum pentru mine mai mult decat o companie, mai mult decat un loc de munca: este un pretext de a gasi oameni mai buni decat mine cu care sa facem lumea putin mai buna lucrand la “asta” impreuna cu clientii nostri. Si cand clientii ne recomanda cu incredere mai departe prietenilor lor, bucuria cel putin se dubleaza. Le multumesc mult pentru asta clientilor nostri!

HS: Știi foarte bine care e cuvântul nostru preferat. Ai devenit mai Constructiv de cand ne-am cunoscut? In ce fel te bucuri de viata diferit cu aceasta filozofie?
VP: Iuliana mi-a repetat de cand ne-am cunoscut de atatea ori cuvantul constructiv incat dupa niste ani buni am si inceput sa-l aud! Dupa alti cativa ani am inceput sa ma gandesc mai serios la el. Pentru mine constructiv este acum sinonim cu matur. Cred ca oamenii maturi sunt constructivi; este valabil si invers. Oamenii constructivi au o etica inalta si sentimente reale de satisfactie. Ei se gandesc sa aiba cu adevarat o misiune nobila, sunt constienti de mediul in care se afla si sunt in contact real cu el, se bucura atunci cand ii accepta pe altii asa cum sunt si nu ii judeca, ii sustin pe altii sa se dezvolte, nu le expun punctele slabe. Am inceput sa gust tot mai mult din lucrurile astea si incep sa invat sa ma bucur de ele in fiecare zi cat pot de mult.

HS: Sigur ai putea scrie cel puțin o carte cu experiențele trăite și lecțiile învățate în ultimii 20 de ani, adică a fost palpitant până acum, dar și viitorul se anunță interesant. Cum vei face ca misiunea Human Invest sa ramana relevanta si in viitor, pentru Generatia Z?
VP: E o intrebare la care ma gandesc in ultimii ani: ce e relevant pentru ei? Cum sa ne continuam misiunea lucrand alaturi de ei? Cred ca ar trebui sa stam putin mai mult printre ei pentru a-i cunoaste mai bine, pentru a ne lasa sa fim cunoscuti mai bine de ei, iar raspunsurile vor veni pe masura ce ne conectam unii cu altii. E intr-adevar o tema importanta si care ma preocupa.

HS: Cum arata viitorul Human Invest?
VP: Sunt un optimist! Vad multe posibilitati si multe initiative conduse de unii dintre cei care sunt acum in preajma companiei, posibilitati de a ne extinde capacitatea de a avea un impact pozitiv in societate. Vom continua sa cautam oamenii cu care sa vrem sa lucram, parteneri diversi cu interese comune. Vad cum conversatii firesti de zi cu zi vor da nastere la proiecte la care nici nu ne gandeam cu o zi inainte. Vad un grup de oameni care se inteleg din priviri si se sustin reciproc, profesionisti, integri, mereu deschisi si curiosi. Depinde noi, de imaginatia si creativitatea noastra cum ne vor fi viitorii ani, cum ii vom intampina, cum vom raspunde viitorului si cum ni-l vom construi.


La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.