#HI20 | Georgeta Bora: “Avem o misiune mai mare decat noi si vrem sa aducem o contributie pozitiva in jur”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.

Geta este managerul de operatiuni al Human Invest: coordoneaza parteneriatele noastre internationale si principalele proiecte de dezvoltare ale companiei. Venirea ei in 2012 in echipa a coincis si cu inceputul celei de-a 2-a etape din viata organizatiei. Prin felul in care lucreaza, Geta ne aduce mereu aminte sa sustinem un scop mai inalt decat cel individual si stie sa priveasca dincolo de munca propriu-zisa: aceste lucruri ii dau o forta extraordinara de a face ca lucrurile sa se intample.

1. Ce faceai in urma cu 20 de ani? Iti aduci aminte care era cea mai mare provocare a ta atunci?
Acum 20 de ani, in 1999 terminam liceul Avram Iancu in Stei, sectia matematica-fizica ca sefa de promotie (a se citi ca aveam o reputatie locala de “tocilara”). Imi placea matematica (rezolvam de placere caiete intregi de probleme), chimia, economia, logica, engleza. Imi placea sa citesc si eram impresionata de cate carti poate sa citeasca tatal meu (biblioteca locala nu mai avea carti noi pentru el). Alergam pe stadionul local si mergeam cu bicicleta. Ajutam in gospodarie mereu pentru ca mereu era ceva de facut.

Aveam si provocari suficiente. Eram intr-o permanenta competitie cu mine si cu cei din jur, incercand sa demonstrez ca pot, ca sunt suficient de buna. Imi doream sa plec de acasa, sa am mai multa libertate si sa explorez lumea. Aveam resurse limitate si trebuia mereu sa am grija cum le gestionez. Nu simteam ca am acasa cadrul potrivit pentru a-mi spun punctul de vedere si aveam nevoie de un spatiu sa ma exprim si sa fiu validata pentru cine sunt.

2. Unde te vedeai, cand te gandeai la viitor? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?
In acel moment, ma pregateam sa intru la facultate. Am ales Facultatea de Stiinte Economice din Timisoara (desi mi-as fi dorit foarte mult sa ajung la Bucuresti, unde de altfel am si ajuns cativa ani mai tarziu). Am ales sectia finante-banci pentru ca avea o reputatie foarte buna, cei mai buni si studiosi elevi alegeau aceasta sectie ce promitea cel putin stabilitate financiara in viitor.

Alaturi de surorile mele mai mari eram prima generatie care ajungea la facultate, deci trebuia sa ne ridicam la un standard inalt de performanta. Imi aduc foarte clar aminte cata presiune percepeam si cata neincredere aveam in fortele proprii: ma uitam la rezultatele de la admiterea la facultate de jos in sus (incepand cu cei respinsi), ca sa descopar ca eram prima din cateva sute candidati!

Speram sa pot aduce o contributie, sa pot face mai mult pentru cei din jur (in acea perioada am inceput sa imi doresc sa ofer si altor tineri oportunitati similare cu cele de care am beneficiat eu). Speram sa ma dezvolt, sa calatoresc, sa explorez lucruri noi, sa am o familie, copii. Asa am intrat in AIESEC Timisoara, pentru ca in urmatorii ani sa continui in comitetul national AIESEC Romania si AIESEC international, unde am avut sansa sa testez o mare parte din lucrurile pe care mi le doream.

3. Care sunt cele mai memorabile momente alaturi de Human Invest?
Imi aduc foarte clar aminte seara de la o conferinta AIESEC unde eram stransi mai multi Alumni, moment in care m-am reconectat cu Viorel, iar apoi el mi-a propus sa ma alatur echipei Human Invest, intr-o perioada in care nu mai gaseam energia, prospetimea si inspiratia in rolul de atunci de responsabil de CSR (Corporate Social Responsibility). Asa m-am alaturat in 2012 echipei lui Viorel, reconectandu-ma cu aspiratii si idei mai vechi, din perioada voluntariatului cu AIESEC legate de leadership, training si educatie.

Din cei 7 ani pe care i-am petrecut alaturi de Human Invest, imi aduc aminte cu drag de intalnirile la cafea cu oameni faini din comunitate, de serile la vin (mai ales rose!) cu colegii, de mutatul biroului in plina iarna, de conferinta Blanchard din San Diego si prima mea vizita in US, de sedintele de echipa in care ne conturam viziunea si valorile si invatam sa ne ascultam reciproc, de drumuri prin tara pentru vizite la clienti sau proiecte (inclusiv pe vant, ninsoare, ceata), de lansari si breakfast-uri unde aveam mereu emotii, parca era primul pe care il organizam si multe multe altele momente.

4. Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?
Nu pot sa aleg doar un singur lucru😊 Cred ca am autonomie in a-mi realiza sarcinile si proiectele, dar in acelasi timp am o sustinere si o incredere foarte mare din partea lui Viorel si a celorlalti colegi. Am norocul ca am un manager care pune in practica modelul SLII®… si asta este ceva nepretuit, credeti-ma!

Avem un scop si o misiune mai mare decat noi si vrem sa aducem o contributie pozitiva in jur. Avem o echipa oameni deosebiti de la care ai ce invata. Am ocazia de a ma conecta la o retea internationala si de a reprezenta echipa in acest for de leadership development. In plus, am si posibilitatea de a-mi organiza programul astfel incat sa ma pot ocupa si de Stefan, baiatul meu de aproape 3 ani.

5. Ce sfat ti-ai da tie, celei de acum 20 de ani? Dar tie, cea de peste 20 de ani?
Getei de acum 20 de ani i-as spune “Poti mai multe decat crezi. Si vocea ta conteaza.” Iar Getei de peste 20 de ani i-as spune: “Sper ca te uiti inapoi cu bucurie si multumire”.

6. Ce provocari de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocari de leadership vezi acum?
Provocarile de acum 20 de ani erau legate de cum sa incepi, sa dezvolti, sa cresti cat mai repede, de lipsa de resurse, o experienta uneori insuficienta, accesul limitat la informatii. Acum vad provocarile de leadership in zona de eficienta, de cooperare si sinergie la nivel de echipa, construirea increderii, autenticitate si vulnerabilitate, stresul si work-life balance (timp pentru familie si grija fata de sanatate), relevanta muncii si gasirea motivatiei optime, cum sa lasi o mostenire generatiilor care urmeaza.


La 20 de ani de Human Invest, te invitam la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Inscrie-te acum pe https://humaninvest.ro/next.