The Leadership Challenge – Refacerea legaturilor dintre oameni

Refacerea legaturilor dintre oameni este azi una din prioritatile esentiale ale organizatiilor. Interviu acordat de Viorel Panaite pentru Republica. Oamenii “lupta” in functie de cat de mult ii apreciaza pe cei de langa ei. Nu pentru profitul companiei unde lucreaza, nu pentru șefii lor, ci pentru sentimentul de camaraderie.

Oamenii “lupta” in priml rand in functie de cat de mult ii apreciaza pe cei de langa ei. Nu pentru profitul companiei unde lucreaza, nu pentru sefii lor, ci pentru sentimentul de camaraderie

Dupa o indelungata experiența in domeniul resurselor umane Viorel Panaite vazut ca lucrul care aduce de fapt echipele impreună este sentimentul de camaraderie. Cu alte cuvinte, angajații “lupta” in realitate mai putin pentru a atinge un indicator de performanța. Din acest motiv, managerii ar trebui sa puna accent in perioada urmatoare pe refacerea legaturilor dintre oameni. „Oamenii “lupta” in functie de cat de mult ii apreciaza pe cei de langa ei. Nu pentru profitul companiei unde lucreaza, nu pentru șefii lor, ci pentru sentimentul de camaraderie. Vreau sa il simt pe cel de langa mine, mi-e tovaraș, mi-e partener, mi-e camarad, trecem prin bune si prin rele impreuna, stim ca avem incredere reciproca.

Cred ca managerii au responsabilitatea sa creeze conditii pentru asta și sa nu omoare ce ar putea sa infloreasca. Sa puna punctele tari ale oamenilor la comun, sa incurajeze in mod activ colaborarea pe punctele lor forte. Cred ca sunt oameni la care ne uitam mai puțin, oameni carora le-am dat importanța mai mica de-a lungul timpului și care in aceste momente de dificultate pot sa arate cat sunt de relevanti pentru echipa. Iar managerul poate caștiga astfel și acele persoane si intreaga echipa”, spune Viorel Panaite

In pandemie, spune el, a crescut costul colaborarii. „Desi pare ca lucrurile se intampla mai repede, nivelul de susținere a unei decizii este mai mic. Costul colaborarii a devenit mult mai mare, a fost nevoie de mai multe sedinte de aliniere, mai multe discuții pentru a caștiga susținere, mai multe verificari, mai multe validari”, crede Viorel Panaite.

Multe companii caută acum să definească un nou mod de lucru care să combine munca de acasă cu venirea la birou

„Pe de-o parte, mulți nu vor sa se intoarca la birou, insa cauta niște ocazii de socializare cu colegii și inca “nu s-a batut palma” cu angajatorul privind acele momente. Pentru ca, dacă le ceri prea mult oamenilor, e posibil sa piarda avantajul de a lucra de acasa. Acum se vor reseta niște linii și acum toți actorii cauta maximum de avantaj. Se merge din aproape in aproape, se tatoneaza precaut fiecare pas, astfel incat reașezarea sa fie una susținuta de cat mai multă lume, cu plusurile și minusurile ei”

Prioritatea esentiala este insa refacerea legaturilor dintre oameni. Cititi intregul interviu aici.