Mai motivat si mai relaxat, oriunde si oricand

Cand vorbesti de teme precum calitatea vietii, motivatie, relaxare, energie, ai putea sa te gandesti la cum sa iti petreci timpul liber, unde sa mergi in vacanta sau cum sa arate cercul tau de prieteni. Dar nu este deloc doar asta! Ne putem bucura in egala masura de timpul pe care il petrecem muncind, chiar daca mi-ati spune ca “am un loc toxic de munca”, ca “managerul meu se gandeste doar la el si ma exploateaza”, ca “as pleca din tara asta chiar si maine”.

Dar e oare “capra vecinului” mai frumoasa? Saptamanal aud povesti despre cum se intampla lucrurile in multe companii, din diverse domenii, iar povestile sunt la fel, sunt aceleasi. Nimic nu pare diferit de la o organizatie la alta.

O calitatea mai buna a vietii intr-o organizatie, o satisfactie mai mare fata de ce lucram, mai multa energie pozitiva dupa orele de lucru, putem avea daca stim sa ne hranim oricand si oricare ar fi locul in care ne-am afla nevoile psihologice de baza: fie intr-o sedinta la care am impresia ca nu as avea ce cauta, fie mereu pe drumuri, fie intr-o intalnire de evaluare cu managerul meu, si asa mai departe. Nevoia sentimentului de Autonomie, nevoia sentimentului Relatiilor de calitate, nevoia sentimentului de Competenta (nevoile A-R-C, cum sunt ele cunoscute) sunt calificate de tot mai multi cercetatori de astazi (vezi Self-Determination Theory) drept nevoi fundamentale ale fiintei umane si de a caror satisfacere depinde in mare masura calitatea vietii noastre, starea noastra de bine, energia pozitiva si creativa pe care o avem.

A. De la “N-am de ales” la “Sentimentul de om liber”. “Ce optiuni am astfel incat sa ma simt liber?” e una din intrebarile care intareste sentimentul de Autonomie al unei persoane intr-o situatie specifica. Cum sa te simti om liber, chiar daca pare ca esti captiv, prizonierul unei singure realitati? Avem o capacitate creativa innascuta de a corela ceea ce facem oriunde, la munca, in familie, cu scopul nostru personal de viata. “Cum s-ar putea lega participarea la o sedinta de departament, de scopul tau personal de viata?”, “Cum s-ar putea lega intalnirea cu un potential client de scopul tau personal de viata?” Alegeti un scop in viata, cauta sa faci astfel de legaturi si vei simti sentimentul de libertate si autonomie pe care il cauti! Fii atent si observa cum te simti de fiecare data cand te uiti prin prisma scopului personal la ceea ce faci la locul de munca.

R. De la “Lupta cu sistemul” la “Sustinerea sistemului”. “Da o semnificatie care sa-ti dea pofta de viata oricarei activitatii pe care o realizezi, indiferent care este aceasta: scrierea unui raport, o conversatie telefonica cu un coleg strain cu care nu te intelegi, o prezentare de care vrei sa scapi. Intentia onesta si proactiva de a sprijini sistemul din care faci parte, de a-l aseza deasupra agendei si a intereselor tale personale atata timp cat faci parte din el, reflecta un nivel inalt al maturitatii individuale, e o sursa de energie pozitiva pe care o poti accesa cand doresti. Se creaza astfel o relatie de calitate intre tine si mediul din jur care te incarca cu vitalitate. Daca vrei un nivel mai ridicat al satisfactiei personale, al increderii in sine, un nivel mai ridicat al starii de bine, aseaza-te onest in slujba echipei sau a organizatiei din care faci parte.

C. De la “Pasivitate” la “Stimularea creativitatii”. Putem invata despre cine suntem, despre cum putem face lucrurile mai productiv, putem invata lucruri noi cu orice ocazie. Invatarea continua ne face mai increzatori in capacitatile noastre de a depasi provocarile vietii si de a progresa catre ce ne dorim sa realizam. Dezvoltarea competentelor este o nevoie innascuta, iar ocaziile in care putem face asta sunt peste tot in jur. Pot invata sau exersa lucruri la o sedinta care ma plictiseste? Pot invata lucruri la un curs unde am fost trimis in contra vointei mele? Pot invata lucruri dintr-o situatie conflictuala cu un client? Sigur – orice experienta traita cu atitudinea potrivita este o sursa de lectii si de invatare, de stimulare a creativitatii si initiativei, de intarire a increderii in sine.

Calitatea vietii pe care o avem in fiecare moment, oricare ar fi locul de munca, oricare ar fi managerul cu care lucram si oricare ar fi dificultatile prin care trecem, vine din felul in care ne asumam responsabilitatea sa ne satisfacem nevoile psihologice de baza: Autonomia, Relationarea si Competenta (A-R-C). Activarea motivatiei optime (vezi cartea Susan Fowler, “WHY MOTIVATING PEOPLE DOESN’T WORK…AND WHAT DOES”) se deprinde precum condusul unei masini sau facilitarea unei sedinte si are la baza abilitatea de a ne satisface nevoile care ne definesc ca oameni.