Motivatia: Este momentul pentru o schimbare

Noile descoperiri in materie de motivatie au schimbat modul de gandire cu privire la factorii care incurajeaza sau descurajeaza un nivel ridicat de performanta. Insa acest mesaj nu a avut inca un impact la nivelul practicilor de business. Managerii continua sa mearga pe filozofia „rezultate si responsabilitate”, cu accent pe stabilirea obiectivelor si asteptarea ca oamenii sa performeze,. Angajatii continua sa munceasca din greu pentru atingerea rezultatelor. Totusi avem in continuare un procent ridicat de indivizi cu angajament scazut (70% la nivel global) si acest lucru necesita o schimbare.

Doctorul David Facer, expert in motivare si coautor al procesului Optimal Motivation pentru The Ken Blanchard Companies, crede ca managerii trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea unor medii de lucru unde angajatilor le este facil sa lucreze la un nivel ridicat de performanta. In opinia sa, angajatii se afla sub un nivel ridicat de presiune si nu primesc destul sprijin.

„Angajatii vor ca managerii lor sa comunice cu ei intr-un alt mod. Daca ii putem ajuta pe manageri sa inteleaga cum pot lucra cu oamenii in asa fel incat sa incurajeze imaginatia acestora, sa utilizeze inclinatia naturala a acestora de a lucra la un nivel ridicat de performanta, cred ca putem sa descoperim noi surse de energie si creativitate care la randul lor sa duca la avantaje competitive si inovatie – aspecte care nu sunt disponibile cand managerii si liderii seniori au filozofia „rezultate si responsabilitate”.

De ce nu s-a schimbat motivarea?

Facer crede ca intentiile managerilor sunt pozitive dar nu stiu cum sa lucreze eficient cu angajatii lor. Rezultatul este ca folosesc instrumentele traditionale de motivatie din sfera economica. Acestea includ compensatii, recompense sau programe de recunoastere care au o baza monetara. In opinia sa aceste elemente sunt importante insa nu influenteaza si alte aspecte esentiale care sunt importante pentru angajati.

„Cand liderii abordeaza angajatii si discuta doar despre partea economica acestia se simt de cele mai multe ori neintelesi. Optimal Motivation si noua stiinta a motivatiei ne ajuta sa intelegem ca nu este vorba despre cantitate ci despre calitate. Calitatea motivatiei se schimba atunci cand ne concentram pe autonomie, relationare, competenta si pe calitatea mediului de lucru in general.”

„Daca nu ne schimbam, vom ajunge la aceleasi comportamente si conversatii pe care le avem de decenii. La un moment dat trebuie sa constientizam ca nu vom avea rezultate daca vom continua sa lucram asa.”

„In primul rand trebuie sa realizam ca oamenii decid sa faca parte dintr-o organizatie pe baza perceptiei lor cu privire la ce pot face in cadrul ei. La locul de munca oamenii decid daca o sarcina, un obiectiv sau o situatie merita efortul lor pe baza avantajelor pe care le vad. Mai exact daca proiectul respectiv le permite sa devina mai autonomi, sa aiba acces la mai multe optiuni si alegeri. Ma va ajuta sa construiesc si sa imi imbunatatesc relatiile? Ma va ajuta sa ma dezvolt? Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt pozitive atunci vom vedea un individ optimist si dornic sa se implice, lucru care duce la o participare mai creativa pe sarcina, obiectiv sau situatie.”

„In schimb daca un angajat percepe ca nevoile lui de autonomie, relationare si competenta nu sunt satisfacute nu vom avea o implicare eficienta. Din punct de vedere intelectual si comportamental participarea lui va fi scazuta. Efortul va fi unul discretionar.”

Rolul pe care il joaca managerii

Managerii au un rol cheie datorita pozitiei pe care o au in organizatie. Controleaza mai multe resurse decat angajatii. Au mai multa putere si autoritate. Au mai multe oportunitati de a dezvolta un mediu unde oamenii simt ca au posibilitatea de a creste din punct de vedere profesional. Insa asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa astepte ca managerul perfect sa apara.

„Indivizii au responsabilitatea de a indentifica si recunoaste nevoia lor de vitalitate si energie la locul de munca. Au abilitatea de a activa si utiliza autonomia, relatiile pe care le au si competenta lor.”

„Prin intermediul acestor descoperiri putem scoate in evidenta mai multe aspecte care pot influenta motivatia. In companii avem resurse neutilizate de energie si prin utilizarea lor managerii pot sa influenteze intregul sistem.”

Progresie pozitiva

Cand managerii si angajatii incep sa gandeasca dincolo de stimulii externi si includ factori precum autonomie, relationare si competenta lucrurile se vor schimba in bine. Vom vedea rezultate pozitive la nivel de conduita si atitudine. Acest lucru va fi vizibil in modul in care angajatii comunica si lucreaza cu ceilalti precum si perspectiva lor asupra oportunitatilor care apar.

Dupa cum explica Facer, „Este o schimbare de mediu care duce la dezvoltarea unor produse si servicii inovative care au un impact pozitiv la nivel de organizatie si clienti. Este o progresie logica care va duce la rezultate de business pozitive. Cercetarile arata ca motivarea optima este legata de creativitate si creativitatea, pe termen lung, este legata de inovatie, produse si servicii noi.”

®2011 The Ken Blanchard Companies. All rights reserved. www.kenblanchard.com

Human Invest este reprezentatul exclusiv al solutiilor de training The Ken Blanchard Companies in Romania.