[Meet the trainers] Simona Gherasim: “Coaching-ul imi aduce permanent cate ceva nou de invatat. Prin intermediul acestui rol, am invatat ca suntem mai asemanatori decat mi-as fi imaginat”

“Sa imi dau voie!”. Asa suna cel mai bun sfat pe care Simona Gherasim l-a primit vreodata si care continua sa o ghideze in fiecare zi. Dupa o cariera de peste noua ani in corporatii, pe pozitii de top management, si-a inceput pregatirea formala in coaching, in anul 2007, cu coachingul sistemic, sub indrumarea lui Alain Cardon. Azi, Simona este coach acreditat PCC (Professional Certified Coach) de catre International Coach Federation si continua sa urmeze alte cursuri de pregatire, cele mai recente fiind cele ale metodei Integral Coaching (Londra 2017 si San Francisco 2018). In cadrul Human Invest, este Coach si faciliteaza procese individuale si de echipa. Va invitam sa o cunoasteti mai bine in interviul de mai jos.

Cand si cum ai ajuns sa faci parte din echipa Human Invest?

Cred ca era prin septembrie 2011 cand, la initiativa prietenei mele, Lilia, am iesit la o cafea cu Vio si Bogdan Pode, sa ne cunoastem si sa vedem cum putem colabora sub umbrela Human Invest. Mi-au placut mult viziunea si planurile lui Vio pentru a creste o comunitate de facilitatori si coachi in jurul unor valori comune, printre care profesionalismul, increderea si integritatea. M-a bucurat tare sa fac parte din aceasta comunitate si, in toti acestia ani, mi-a fost intarit sentimentul de admiratie pentru oamenii de aici si pentru valoarea pe care o aduce Human Invest.

Ce te-a facut sa imbratisezi rolul de Coach?

Imi place sa cred ca, la inceput, coaching-ul m-a ales pe mine, eu doar m-am lasat sedusa ajungand, desigur, sa ma indragostesc. Spun asta pentru ca, in 2007, cand m-am inscris la Fundamentele Coaching-ului cu Alain Cardon, am facut-o fara sa stiu prea multe despre coaching si in niciun caz cu intentia de a deveni coach. Cu cateva zile inainte, cautam un curs de dezvoltare a abilitatilor de ascultare, am sunat la CODECS, mi-a raspuns Horia Murgu si am stat la telefon aproape 2 ore povestindu-mi despre cum un Master Coach vine si in Romania sa predea ceva nou (coaching) care are ca o componenta importanta: ascultarea. Evident ca m-a convins si ii multumesc lui Horia pentru ca a fost la celalalt capat al firului!

Apoi, am fost fascinata de procesul de coaching. Ii sunt tare recunoscatoare lui Alain pentru ca a avut viziunea de a transpune coaching-ul intr-un proces clar care aduce siguranta pastrand, in acelasi timp, nesiguranta, emotia descoperiri a ceva ce urmeaza sa se intample si care este total neprevazut.

Un al treilea aspect, care a avut un rol important in a ma lasa imbratisata de coaching a fost propriul proces de terapie psihanalitica prin care treceam. Orele de terapie mi-au adus o mai mare claritate asupra a cine sunt, care imi sunt valorile, ce imi doresc sa traiesc si cum, si mi-au facilitat trecerea de la cariera in corporatii la cea de coach.

Cum ai descrie parcursul tau profesional de pana acum?

Cred cu tarie ca parcursul unui om este unitar, chiar daca nu intotdeauna se vede clar. In acest moment eu consider parcursul meu profesional ca fiind unul eclectic. Daca ar fi sa ma refer strict la parcursul de coach, cuvantul care imi vine in minte este FIRESC: multe ore dedicate studiului, foarte multe ore de practica, multe ore de analiza personala, dezbateri numerose cu prietena mea coach, ore de supervizare, etc, etc, toate inlesnite de pasiune, perseverenta, indoieli, placere, temeri si sentimentul minunat ca mereu invat ceva.

Care au fost cele mai dificile momente ale carierei tale si cum le-ai depasit?

Pentru mine, cel mai dificil moment al carierei de coach a fost la sfarsitul anului 2010, cand datorita veniturilor care nu imi asigurau un nivel de viata asa cum imi doream am fost gata sa renunt la a practica coaching-ul. Nu pot sa uit cum mi-am zis ca poate nu e pentru mine si ca imi mai dau o luna dupa care ma duc sa ma reangajez in corporatii. Aveam experienta ca top manager, asa ca optiunea era una la indemana. Chiar si acum, dupa atatia ani, cand ma gandesc, simt o strangere in piept! Simteam ca fac tot ce tine de mine si ca nu mai stiu ce altceva sa fac. Acela a fost unul din momentele in care am simtit acut neputinta. Atunci m-au ajutat foarte mult incurajarile Lilei, care mereu imi spunea ca o sa se aseze cumva si viata insasi. Mereu spun ca daca noi ne facem partea noastra, viata isi face partea ei. Asa a fost! Neasteptat, in decembrie, am fost cotactata de mai multi potentiali clienti individuali care s-au si materializat. Tot in acea perioada, am fost contactata de catre McGuireWoods pentru un proiect part-time, de cateva luni, in zona de Public Affairs in care aveam expertiza din corporatii. Am gasit o cale sa combim cu succes practica de coaching si proiectul part-time si sa ma si pot bucura!

“Am invatat ca e o binecuvantare ca, din cand in cand, sa simtim ca parti din noi se sparg pentru ca asa lumina razbate si aveam oportunitea sa ne reconstruim.”

Care sunt lucrurile esentiale pe care le-ai invatat din rolul de coach?

Coaching-ul imi aduce permanent cate ceva nou de invatat si fiecare perioada are lectiile ei esentiale. Cele care imi vin acum in minte ar fi ca, prin intermediul rolului de coach, am invatat ca suntem mai asemanatori decat mi-as fi imaginat, ca nu sunt cu nimic mai speciala si asta este minunat pentru ca imi ofera oportunitatea sa impartasesc cu ceilalti aceleasi aspiratii, temeri, emotii. Am invatat sa ma conectez la umanintatea celui din fata mea si sa il vad asa cum este, perfect cu toate provocarile lui. Am invatat ca umbra este la fel de importanta ca lumina si am invatat sa pot fi prezenta, cu bucurie, in ambele. Am mai invatat ca e o binecuvantare ca, din cand in cand, sa simtim ca parti din noi se sparg pentru ca asa lumina razbate si aveam oportunitea sa ne reconstruim. Am invatat sa las controlul si sa am incredere in procesul de coaching; acesta isi face treaba si sustine clientul sa ajunga acolo unde isi doreste, in felul propriu fiecaruia.

Care a fost cea mai importanta lectie de leadership pe care ai invatat-o de-a lungul anilor?

Leadershipul este o munca de la interior la exterior (“inside-out job”).

Ce sfat le-ai da persoanelor aflate la inceput de cariera?

Sa treaca printr-un proces de analiza/descoperire personala in urma caruia sa isi fundamenteze cine sunt si ce le pot oferi celorlalti, ce isi doresc sa fie, sa faca si sa aiba si de ce este important pentru ei.


Quiz

  • Cartea care te-a marcat: Biblia, la care am ajuns prima data prin intermediul bunicii mele
  • Liderul pe care il urmaresti: nu urmaresc niciun lider, urmaresc profesionisti din domenii diferite, pe care ii admir, ca de exemplu Justin Wise (On living and Working), Darren Hardy (Darren Daily), John Gottman (The Gottman Institute)
  • Cel mai bun sfat pe care l-ai primit: Sa imi dau voie!
  • Motto: Fully occupy my place, nothing more, nothing less.