Teambuilding, lectii 2017: daca vrei, poti trage mereu linie pe plus

De-a lungul acestui an am avut sansa sa primim multe comentarii pertinente si care ne-au inspirat de la cititorii care au participat la multe programe de teambuilding. Unul dintre ele reprezinta chiar motivatia acestui articol si se refera la comentariul ca: “o echipa functionala poate deveni mai puternica dupa un program de teambuilding, in timp ce o echipa mai putin functionala nu poate beneficia de aceasta evolutie dupa un astfel de program.”

Prima mea reactie este de fiecare data “depinde”! Depinde cum ne uitam la cuvantul “evolutie” si mai multe de toate, depinde cum isi propune echipa ca intreg sa fructifice programul. O filozofie liniara – si mai putin matura, creeaza asteptarile ca un program sa duca echipa din pozitia 2.0 in pozitia 3.0. In realitate, daca privesti matur orice ciclu de crestere al unei companii sau ciclul nostru de viata, evolutia nu are o traiectorie liniara.

Nicaieri in natura, niciun organism viu, nicio o forma de viata, individ, echipa, societate, nu evolueaza liniar, iar cei care se asteapta la o evolutie liniara sunt intr-o faza incipienta a propriului lor proces de maturizare. O evolutie matura are o cale mai bogata. Indiferent de nivelul de maturitate al echipei, de momentul in procesul de evolutie in care se afla, o echipa are mereu ocazia sa-si propuna si sa imbunatateasca ceva intr-un program de teambuilding.

Ne-am uitat la proiectele cu cel mai mare impact pe care le-am avut in 2017 si iata care sunt trei beneficii pe care le-am observat noi ale unui program de teambuilding, atunci cand echipa isi propune sa evolueze, cand isi propune sa imbunatateasca ceva in felul in care vrea sa produca rezultate:

1. Echipele si-au cunoscut mai bine stadiul de dezvoltare, de maturitate, in care se afla. Din ecourile primite de la clienti, programele cele mai apreciate si cu cel mai mare impact pe care le-am facut le-au oferit echipelor ocazia si mijloacele sa-si faca un diagnostic, sa-si inteleaga mai bine tiparele care le caracterizeaza, sa-si confirme procesele de echipa care functioneaza, sa descopere procese de echipa critice care trebuie construite ca echipa sa poata evolua si sa aiba rezultate mai bune in business. Orice activitate de grup diferita de activitatile zilnice de birou va evidentia chiar din primele momente foarte multe din trasaturile echipei, cu bune si cu rele, iar instrumentele pe care le folosim fac cu usurinta o diagnoza pragmatica a echipei. Orice manager profesionist si orice echipa care se respecta vrea sa stie ce functioneaza si ce nu.

2. Angajati care lucrau de ani buni impreuna au spus ca parca s-au cunoscut pentru prima data. Ati avut vreodata ocazia sa lucrati cu un coleg pe care l-ati considerat mai retinut, retras si neimplicat, sau – din contra, il percepeati ca fiind “de fier” si insensibil, iar cand ati fost invitat sa aveti o conversatie personala sau sa lucrati mai aproape unul cu celalt, a fost primul care v-a sarit in ajutor, s-a implicat in a-i sustine pe toti ceilalti si s-a dedicat 100% activitatii de grup? Programele din acest an au fost valoroase pentru ca i-au adus pe oameni mai aproape unii de altii, angajatii si-au cunoscut mai bine colegii, au descoperit parti ale lor cu calitati nebanuite pentru care sa-i aprecieze mai mult. Iar dupa ce ii cunosti in acest fel, modul in care interactionezi cu ei la birou se schimba pentru totdeauna.

3. Cresterea increderii in sine si constientizarea creativitatii personale. Pentru ca multi oameni au tendinta sa faca doar anumite lucruri cu care se simt confortabil si sa-si umple viata doar cu un anumit tip de activitati care considera ca li se potrivesc, participantii au apreciat ca programele de teambuilding pe care le-am facut impreuna sunt o sansa de a descoperi ca poseda o doza de imaginatie si creativitate pe care nu stiau ca il au. Pentru ca in program – asa cum e si in viata – esti pus in fata unor activitati pe care nu le-ai mai facut pana atunci sau pe care le-ai evitat din diverse motive. Iti dai insa seama ca poti face lucruri la care nici nu te gandeai, nici nu sperai si, dintr-o data realizezi ca poti face mult mai mult cu viata ta. Cunoastem oameni care si-au trezit curiozitate, apetitul sau si-au (re)descoperit noi abilitati si pasiuni: mersul pe bicicleta, gatit, actorie, pictura etc. Prin natura noastra, suntem intrinsec creativi, avem o imaginatie bogata, suntem curiosi – trebuie doar sa ne dam voie sa readucem la viata toate aceste talente si calitati naturale!

O echipa care nu este functionala si isi propune sa ramana asa, are sanse mari sa ramana nefunctionala! Dar o echipa care vrea sa evolueze, sa-si sutina oamenii sa se maturizeze si sa le ofere satisfactii profesionale si personale – va descoperi cu siguranta un infinit de beneficii ale unui program de team-building!

In 1999 am fost printre pionierii programelor de teambuilding outdoor din Romania. Evenimentele noastre din acei ani au contribuit foarte mult la reputatia pe care o are acum compania, iar simularea de business “The Search for The Lost Dutchman’s Gold Mine” a ridicat din 2004 standardul pentru proiectele de teambuilding indoor. Gasiti aici doar cateva din cele mai populare si de impact programe ale noastre.