#HI20 | Oana Maria Calin: “Fiecare este un exemplu pentru cineva la un moment dat, fie ca vrem sau nu. Intrebarea e ce exemplu ne dorim sa fim”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru leadership-ul din viitor.

Oana Maria Calin este unul din primii membrii ai echipei Human Invest. Desi a lucrat doar 3 ani alaturi de noi la inceputul anilor 2000, a contribuit foarte mult la asezarea fundatiei intregii organizatii. 

Ce faceai in urma cu 20 de ani? Iti aduci aminte care era cea mai mare provocare a ta atunci?
Acum 20 de ani, eram membru nou in AIESEC si, fix pe vremea asta, primeam prima responsabilitate majora ca manager de proiect la Zilele Carierei, targ de joburi recunoscut intre angajatori si mediul studentesc. Eram anul 2 la facultate, iar aceasta organizatie studenteasca internationala imi potolea foamea de cunoastere si interactivitate pe care nu le-am gasit in mediul academic. Cursuri, conferinte, tineri ca mine din toata tara, retea internationala… ce mare si frumoasa era lumea dincolo de peretii cladirii ASE! Cred ca in 1999 l-am vazut prima data pe Richard Reese la o conferinta nationala (aprox 200 persoane), livrand pentru noi un exercitiu de teambuilding. Cat de fascinata eram de lumea asta… firma de training – ce frumos trebuia sa fie sa stii sa creezi energia asta in oameni!
Cea mai mare provocare a vremii era sa imi gasesc drumul, sa cunosc oameni destepti si sa imi cladesc o cariera.

Unde te vedeai, cand te gandeai la viitor? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?
Cand visam si discutam despre astfel de planuri, visam catre o lume mai buna, in care oamenii sunt apreciati si respectati. Ma vedeam o voce in resurse umane, cu oameni dragi in jur si o comunitate unita.

Care sunt cele mai memorabile momente alaturi de Human Invest? 
Am fost alaturi de Human Invest intre 2001-2004. Cronologic 3 ani, insa faptic… eoni de emotii, de planuri, de rasete, de idei si de contre “constructive”. Au fost anii in care am invatat si am crescut foarte mult, in care am testat si am experimentat multe si eu si Human Invest. Ma simt de parca am fost in perioada de todler a unui copil… nu stiu cat isi aduce aminte copilul de bona din perioada respectiva, dar stiu ca bona isi aduce aminte fiecare trasnaie si progres facut de copil.

Tin minte primul proiect de teambuilding cu Vio (prima mea colaborare) cu un TICO plin ochi de materiale, o dupa-miaza in parcul Operei ca sa testam o activitate noua gandita de Richard care includea lemne de 2m si cauciucuri (noroc ca nu erau gardieni pe vremea aia), cum de un Paste a ajuns o felicitare de la noi la Vlad Craioveanu de la Guerilla in loc de colaboratorul nostru cu acelasi nume, schita lui Richard pe un servetel de la Cafe Latte cu Organizational Life Cycle a lui Thomson, dimineata depunerii dosarului de licitatie pentru un client auto la care Vio lucrase toata noaptea, primele discutii cu reprezentantul Blanchard, aerul conditionat din Stirbei Voda (si vesnica lupta: Richard dadea pe 16grade, Rares si cu mine pe 24grade), discutiile cu Magda despre “cerintele trainerilor privind logistica comandata de la furnizori” intr-o piata in care oferta era atat de limitata.

Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?
Desenez la randul meu si eu studentilor la facultate niste “scheme pe servetele”, in speranta ca pun seminte.

Ce sfat ti-ai da tie, celei de acum 20 de ani? Dar tie, cea de peste 20 de ani? 
Acum 20 de ani, mi-as transmite mesajul ca daca nu imi iese ceva ce imi doresc foarte tare nu inseamna decat ca e altceva mai bun care ma asteapta (de obicei ceva ce nu am prevazut pentru ca eram prea ocupata cu ce gandeam). Peste 20 de ani – sa zambesc tinerilor pentru a vedea un exemplu ca si la 60 ani viata este frumoasa si o calatorie interesanta!

Ce provocari de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocari de leadership vezi acum?
Acum 20 de ani eram ghidati de rezultate si KPI, iar provocarea era cum sa “atingi mai repede si mai bine targetul” si cum sa fie motivata echipa mai bine. In ziua de azi, provocarea cea mai mare este sa devenim fiecare autentic si sa inspiram oamenii din jur cu valori si principii morale sanatoase (profesionale si nu numai). Si sa intelegem ca a fi lider nu este o medalie in piept sau urcatul pe un podium deasupra celorlalti, ci asezatul in cerc cu ceilalti, privirea lor in ochi cu sinceritate si oferirea oportunitatii fiecaruia de a trezi liderul din el in situatia si cu oamenii potriviti. Fiecare este un exemplu pentru cineva la un moment dat, fie ca vrem fie ca nu vrem. Intrebarea e ce exemplu ne dorim sa fim.


La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.