#HI20 | Iulian Olariu: “Unul dintre lucrurile care imi plac cel mai mult este ca (aproape) in fiecare zi am o noua provocare”

La 20 de ani de la infiintarea Human Invest, ne intoarcem cu gandul la inceputuri si la oamenii alaturi de care am construit temelia unei comunitati care, in 2019, este mai vie ca niciodata. Vrem sa aflam provocarile si ambitiile care i-au condus in acesti ani si, totodata, sa conturam impreuna definitii pentru ceea ce va inseamna leadership-ul in viitor.

Iulian Olariu face parte din generatia tanara care se alatura Human Invest in anii 2006 – 2007, iar acum este un adevarat profesionist matur si un membru al echipei pe care stim ca ne putem baza. Se pregateste foarte bine pentru toate proiectele in care este implicat, mijloacele lui de lucru sunt foarte colorate si vii, iar clientii nostri il invita frecvent sa continue sa ii sprijine pentru ca participantii cu care Iulian lucreaza se intorc la munca cu un apetit mai mare de a folosi competentele exersate in sala.

Ce faceai in urma cu 20 de ani? Iti aduci aminte care era cea mai mare provocare a ta atunci?

Acum aproape 20 de ani eram preocupat de jurnalism si punem bazele postului de radio din liceu. Cred că acesta a fost primul mediu în care am început să practic discursul public și să am primele mele experiențe de a vorbi în fața unui grup. Îmi amintesc cu drag că, pe lângă intervențiile de la radio, aveam ocazia să prezint o serie de concursuri organizate în oraș și în egală măsură să-mi doresc într-o formă sau alta tot mai multe experiențe de a interacționa cu oamenii în această formulă.

Unde te vedeai, când te gândeai la viitor? Ce sperai sa faci peste 20 de ani?

Licean fiind, probabil nu mă gândeam atât de des la viitor și cu siguranță nu la ceea ce voi face peste 20 de ani. Cred că și în prezent îmi este oarecum dificil să-mi imaginez această ipostază. Știu doar că îmi doream un viitor în radio, că eram fascinat de ideea de a vorbi la microfon și mă uitam cu admirație la cei care lucrează la radio în studiourile de emisie în care mai ajungeam uneori din curiozitate. Eram atras și fascinat de acest domeniu și speram la o carieră în consecință.

Care sunt cele mai memorabile momente alături de Human Invest?

În Human Invest am învățat multe lucruri și fiecare lecție s-a transformat cumva într-un moment memorabil. Îmi amintesc cu mare drag perioada 2006- 2008 perioadă în care am susținut primele mele traininguri pentru angajați din companii. Era o experiență diferită față de cea cu care eu eram obișnuit în mediul organizațiilor studențești și îmi amintesc cu drag primele proiecte în care am luat parte, primele experiențe de facilitare, primele drumuri prin țară pentru a susține un training.

Un alt moment cheie pentru mine e a fost Summitul Blanchard la care am participat în 2017, unde am avut ocazia să-l cunosc personal pe Ken Blanchard, autorul modelului SLII, alături de mulți alți autori ai programelor de leadership pe care le susțin. Mi-a plăcut mult să mă conectez cu alți colegi traineri din alte țări ale lumii în care programele Blanchard sunt prezente și să văd diferențe și particularități în lumea trainingului în fiecare cultură.

Și aș mai adăuga că momentele mele preferate în Human Invest sunt întâlnirile de final de an, alături de toți ceilalți colegi, când sărbătorim succesele proiectelor noastre și tragem linie împreună activităților de peste an într-o atmosferă veselă de sărbătoare.

Care e cel mai frumos lucru la rolul pe care il ai acum?

Probabil unul dintre lucrurile care îmi plac cel mai mult este că (aproape) în fiecare zi am o nouă provocare. Cu fiecare grupă de training pe care o întâlnesc, cu fiecare organizație cu care lucrez, apare mereu ceva nou, ceva diferit, ceva care nu mă lasă niciodată să mă plictisesc sau să mă plafonez cu ceea ce fac. Și ăsta e un aspect foarte important pentru mine și faptul că fiecare proiect are particularitățile sale mă ajută să văd situațiile din atât de multe unghiuri.

Un alt aspect care îmi place enorm al rolul pe care l-am acum și nu mi-aș imagina lucrurile altfel, este faptul că am posibilitatea să învăț continuu. Sunt preocupat să îmbunătățesc în mod constant ceea ce fac și soluțiile pe care le livrez și îmi place că pot cu fiecare proiect să mai aduc ceva în plus, ceva care să mă facă să simt că progresez.

Ce sfat ti-ai da tie, celui de acum 20 de ani? Dar tie, cel de peste 20 de ani?

Mi-aș spune să fiu mai încrezător și răbdător, că lucrurile se vor așeza frumos. Și mi-aș spune să am mai multă atenție cu prioritățile pe care le-am stabilit. Iar peste 20 de ani sper să fiu cu aceeași energie și pasiune în ceea ce fac. Și poate un pic mai relaxat. :)

Ce provocări de leadership erau acum 20 de ani? Ce provocări de leadership vezi acum?

Cred că provocările acum 20 de ani (și poate chiar mai puțin) erau la nivel de cunoștințe. Managerii nu aveau pregătirea necesară și, mai ales, informațiile de leadership care să-i ajute să-și conducă mai bine echipele. În prezent avem atât de multe idei despre leadership la un click distanță sau chiar mai aproape. Sunt multe cursuri, cărți, cercetări și concepte, care să-i sprijine pe manageri în demersul de leadership. Rămân doar două provocări valabile, din perspectiva mea: timpul dedicat în mod exclusiv conversațiilor cu angajații (leadershipul este un proces de însoțire) precum și capacitatea fiecărei persoane de a lucra cu sine și integra conceptele de leadership disponibile în practica zilnică.


La 20 de ani de Human Invest, discutam despre viitor la o conferinta-eveniment alaturi de lideri vizionari din companii de top din România, keynote speakeri de la partenerii nostri internationali si consultanti locali din echipa noastra. Impreuna vom explora idei indraznete si perspective inovatoare cu privire la moduri de a conduce mai bine si de a conduce diferit oamenii intr-o organizatie. Detalii si inscrieri pe https://humaninvest.ro/next.