Despre “lansarea la apa” a programului First-time Manager in Romania

First Time Manager este un program “nou-nout” adus pe piata din Romania de Human Invest si Ken Blanchard Companies. Cum oricarui produs nou ii sade bine “testat”, am apelat si noi la o incercare de acest gen.

Si la cine altii sa apelam pentru a fi primii beneficiari ai acestui program, daca nu la o organizatie tanara, in plina crestere, cu o echipa mereu in cautare sa invete pentru a face fata provocarilor constante din piata de recrutare si resurse umane din Romania.

Este vorba de echipa de la Catalyst care a participat la un workshop de 1 zi de First Time Manager, program sustinut de colega noastra Monica Nicolescu, Consulting Associate Human Invest, trainer si coach.

Pe parcursul unei zile intense petrecute impreuna cei 13 participanti au trecut prin multe discutii, studii de caz, role-play-uri, filmulete, video-uri animate, spatii de reflectie individuala, impartasirea reciproca de experiente si numeroase intrebari si raspunsuri. Prin acest proces ei au avut ocazia sa constientizeze schimbarile si responsabilitatile intr-un rol de manager versus unul de contributor individual, sa exerseze cele patru conversatii cheie (Stabilirea obiectivelor, Aprecierea și Redirecționarea, Sumarizarea) si sa isi consolideze cele patru abilitati cheie (Ascultarea activa, Explorarea altor perspective, Impartasirea perceptiei si Exprimarea increderii).

Sunt aspecte pe care ei le foloseau deja, insa programul a adus claritate pe cum sa le aplice intr-un mod corect. Unul din participanti spunea la final: “Mi-am descoperit multe „aha” moments pe care urmeaza sa le pun intr-un plan de bataie.”

Pe langa acest lucru ei ne-au impartasit faptul ca au inteles lucruri noi, care dau profunzime abordarii lor manageriale si ajuta la un impact pozitiv in organizatie: despre cum obiectivele setate clar, intr-un mod participativ, pot energiza echipa; despre importanta reala aprecierii pentru oamenii din echipa; despre cat de relevant poate sa fie sa lase timp la sfarsitul unui proiect pentru a se uita la ce au facut bine, nu doar ce ar fi putut fi imbunatatit si sa aprecieze mai des ceea ce fac bine. Acestia nu s-au gandit doar la ei, ci si la membrii echipelor lor: “Trebuie sa dezvoltam cele 4 abilitati mai intai la noi ca manageri si apoi sa insuflam transmiterea lor si in echipa.”

Membrii echipei Catalyst ne-au marturisit ca au constientizat, cu ajutorul programului, o serie de greseli pe care le faceau pana acum in calitate de manageri: lipsa unei ascultari active, oferirea de sfaturi, presupunerea unor lucruri fara a intreba, utilizarea empirica a conversatiilor fara o pregatire prealabila, obiective neclare sau incapacitatea de a face ca obiectivele sa fie asumate de intreaga echipa, lipsa aprecierii, redirectionarea facuta intr-un mod brutal sau critica.

“Cautam un program de dezvoltare pentru managerii aflati la inceput de drum. Criteriile au fost: forma de livrare moderna, adaptata asteptarilor managerilor din Generatia Y, structura clara usor de implementat si evaluat, platforma online care sa permita improspatarea informatiilor. Programul “First Time Manager” proaspat lansat de Human Invest a adugat in plus o echipa de traineri cu foarte multa experienta. Ve recomand “First Time Manager” daca vreti un program care sa creeze o fundatie sanatoasa pentru urmatoarea generatie de manageri din organizatia dvs.” – Dragos Gheban – Managing Partner – Catalyst Solutions

Trecand printr-un proces de reflectie la final ei ne-au transmis cateva ganduri pentru managerii aflati la inceput de cariera:

• Sa isi ia timp sa se instruiasca putin despre ce presupune o astfel de pozitie, inainte de a intra pe noul rol.
• Sa isi ia timp sa isi cunoasca echipa, sa le constientizeze limitele si zonele ce trebuie dezvoltate.
• “Orice faci, fa-ti un plan inainte si verifica tot impactul actiunilor tale.”
• Sa abordeze lucrurile noi cu mintea deschisa “stay hungry, stay foolish”
• Sa ofere echipei autonomie, dar sa fie atenti la obiective.
• Sa asculte si sa stie ca e normal sa nu aiba toate raspunsurile.

Concluzia generala despre program a fost una pozitiva, dupa cum va lasam sa apreciati si singuri din cuvintele lor:
• “Cred ca este un program puternic care poate fi foarte de ajutor managerilor la inceput de drum”
• “Este un curs pe care mi-ar fi placut sa il fac inainte sa iau pozitia de project manager. Mi-a oferit un cadru bun de reflectie asupra lucrurilor pe care le fac, ce pot schimba, ce pot schimba eu, ce tine de ceilalti, asupra momentului in care ma aflu in dezvoltare mea.”
• “Este un program practic, simplu de inteles si usor de pus in aplicare”
• „Are o structura clara usor de urmat si de practicat la inceput, un fel de schelet pe care poti construi abilitatile de leadership. ”
• „Un program complex si complet care acopera intr-un mod aproape exhaustiv provocarile prin care un manager neexperimentat trece in viata de zi cu zi.”

Le multumim celor de la Catalyst pentru feedback-ul lor si pentru ca au acceptat acest rol de “pionieri” in testarea modelului First Time Manager in Romania. Mai multe despre program gasiti in pagina de curs.