Cum implementam un training pe leadership?

Orice sesiune de training are un impact la locul de munca insa pentru a maximiza investitia companiile trebuie sa aiba in vedere 5 aspecte ce tin de design atunci cand urmeaza sa le implementeze.

Acesta este mesajul pe care Jay Campbell, VP Product Development in cadrul The Ken Blanchard Companies, l-a trasmis in cadrul prezentarii sustinute la summitul anual Blanchard. Daca organizatiile vor ca programele de training sa isi atinga obiectivele ele trebuie sa respecte 5 principii de design.

Reprezentarea pe care o poate oferi niste Lenjerii de pat este legata de designul pe care aceasta il are, un design care sa se integreze perfect si in ambianta camere

Simplitate. Mai putin inseamna mai mult. Nici un proces de design sau manual de facilitator nu este gata pana cand fiecare element care nu este necesar a fost inlaturat. Bazandu-se pe experienta recenta legata de lansarea noului program The SLII Experience™ (SLII®) (LSII) Campbell spune „Am eliminat terminologia si continutul care diminuau din atentia participantilor si incetineau procesul de invatare”

„Ce s-ar intampla daca am scoate acest element? Ce impact ar avea? Acest lucru iti permite sa dai la o parte continutul mai putin important. In cele din urma am redus manualul participantului la jumatate. Este incredibil cat de simpla si clara este experienta de invatare acum.”

Angajament. Este cel de-al doilea element critic in designul oricarui program de training. Trebuie sa incurajezi o legatura emotionala in mintea participantului intre continut si provocarile de business.

„In cazul LSII potrivirea stilului de leadership cu nevoile subordonatului este un aspect cheie al programului. Doar 54% din lideri pot sa foloseasca eficient mai mult de un stil. Pentru a ajuta la constientizarea acestui fapt participantii iau parte la o activitate de tip potrivire – nepotrivire unde folosesc un singur stil de leadership cu oameni care au 4 nevoi diferite. Deoarece exista nepotrivire in 3 din 4 cazuri acestia au ocazia de a experimenta dezavantajele si lipsa de eficienta a unei asemenea abordari. Ca atare ei vad aspectele pozitive in a fi mai situational.”

Invata repede, practica fara graba. Chiar daca livrarea continutului este mai rapida, in cazul noului LSII, timpul alocat practicii s-a marit si a fost incetinit. Asta pentru ca exista o diferenta intre a intelege si a face. Noile comportamente nu sunt doar inconfortabile ci intra uneori in conflict cu propria imagine pe care o ai.

„Majoritatea oamenilor au o zona de confort cu stilul de leadership pe care il folosesc cel mai des. Noul nostru design aloca participantilor mai mult timp pentru a explora materialul. Oamenii vor avea in continuare o senzatie de disconfort atunci cand vor incepe sa puna in practica ceea ce au invatat insa ii ajutam sa descopere valoarea si sa capete cat mai multa experienta in sala de curs.”

Instrumente de invatare. Campbell crede cu tarie in construirea unor instrumente de training  care sa sprijine invatarea si care sunt in apropiere atunci cand este nevoie de ele. Asa cum stingatoarele de incendii sunt puse langa cuptoarele cu microunde sau filtrele de cafea deoarece acolo sunt sansele cele mai mari sa fie nevoie de ele. Sau explicatiile legate de completarea campurilor pe anumite formulare.


Mediul. Ultimul element ce trebuie luat in considerare. Aplicarea noilor competente la locul de munca este o provocare chiar si in cele mai bune circumstante. Dezvoltarea unui mediu care sa incurajeze si sa rasplateasca practicarea noilor abilitati este importanta.

Acest lucru inseamna ca de la inceput exista asteptari in ceea ce priveste monitorizarea si evaluarea practicii. Una din metodele prin care practica poate fi incurajata este prin impartasirea povestilor de succes si implicarea liderilor.

„Participantii se intorc din sala de curs intrebandu-se daca sa aloce timp sa adopte noile comportamente sau sa astepte si sa vada daca altii au decis sa le adopte. Ei trebuie sa vada niste semnale pozitive in cadrul organizatiei pentru a incepe sa practice.”

Programele tale de training

Trainingul in mediul de business din ziua de azi necesita o abordare axata pe un design de impact care sa capteze atentia, sa ofere continut repede si sa permita oamenilor sa practice fara graba pentru a interioriza informatiile. Este nevoie si de accesul la instrumente de invatare precum si de incurajare si sprijin.

®2011 The Ken Blanchard Companies. All rights reserved. www.kenblanchard.com.