Critical Thinking: cum sa-ti folosesti valorile in viata personala si cea profesionala

Asa am numit workshop-ul pilot pe care l-am facilitat in 12 octombrie, impreuna cu Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer for Critical Thinking la Maastricht School of Management Romania, amandoi preocupati de tema valorilor, iar el, in plus, si de tema “Critical Thinking”. Am fost amandoi curiosi sa vedem ce am avea de oferit celor ce doresc sa aiba un interlocutor pe tema valorilor, o tema esentiala in procesul maturizarii fiecaruia dintre noi. La solicitarea unor participanti de a face si public, va ofer un exemplu de proces simplu de lucru pentru a va ajuta in cazul in care sunteti preocupati sa luati tot mai frecvent decizii bazate pe valorile care doriti sa va defineasca.

2012 – 2014 au fost ani in care convingerile pe care le aveam mi-au fost puternic zdruncinate, dar, in acelasi timp, au fost si ani in care am inceput sa-mi fac ordine in viata. Asta a insemnat un timp pentru “curatenie personala”, timp sa reflectez la valorile mele: care sunt cele pe care imi imaginez eu ca le am? Care sunt cele care ma definesc prin cei “sapte ani de-acasa”, care sunt cele pe care mi le-am educat apoi constient? Cat de bine ma descurc cu ele in practica de zi cu zi? Care sunt valorile care vreau sa ma defineasca in viitor? Intr-un final mi-am facut curaj sa declar incheiata perioada de reflectie si sa-mi astern pe hartie cele mai importante 5 valori care sa ma ghideze cat mai frecvent in ceea ce fac. Iata mai jos una din cele cinci, “Realismul” asa cum o definesc eu.

Realism. Ma ajuta sa-mi reglez calitatea contactelor cu cei din jur, calitatea contactului intr-o intalnire cu un client sau un coleg, calitatea contactului cu familia si prietenii, cu natura din jurul meu, cu piata si competitia, cu regulile administrative, financiare si de buna guvernanta a unui spatiu, etc. Intr-un cuvant, am decis ca aceasta valoare sa ma ajute sa traiesc cat mai putin in iluzii (si puterea si frica provoaca fantasme si iluzii), sa ma ajute sa am un sentiment viu de conectare cu prezentul. Realismul ma ajuta sa-mi construiesc mijloacele, procesele, instrumentele de care am nevoie, ma ajuta sa-mi evaluez obiectiv rezultatele, ma ajuta sa fiu atent la detalii, sa am grija de sanatatea mea, sa inaintez catre un stil de viata mai minimalist, ma ajuta sa invat sa am rabdare, si asa mai departe. Acestea sunt definitiile mele si semnificatia pe care eu o dau valorii “realism”, semnificatie care imi determina si comportamente in consecinta. Cu cat semnificatia e mai puternica, cu cat e mai vie, cu atat deprinderile si comportamentele care rezulta sunt mai frecvente, mai bine conturate si prezente in situatii mai diverse.

Celelalte patru din valorile mele esentiale sunt: onoarea, cooperarea, viziunea de ansamblu, autonomia – fiecare cu definitia si semnificatia ei, asa cum am exemplificat mai sus in cazul “realism”.

Odata ce ti-ai definit valorile si semnificatia lor, ai putea incepe sa-ti exersezi auto-reglarea comportamentelor. Mai exact, verifica modul in care valoarea aleasa de tine se aplica in diverse situatii din viata. In cazul meu, analizez cum ma ajuta “realismul” intr-o conversatie cu un participant intr-o sala de curs, intr-o conversatie telefonica cu cineva din familie, in sedinta catre care ma indrept, intr-o sedinta cu colegii, atunci cand ofer un buchet de flori sotiei mele sau cand sunt intr-o vizita de seara, la o cina, la niste prieteni. Asadar, nu este suficient doar sa iti stabilesti niste valori – ierarhizeaza-le, defineste-le semnificatia si, poate cel mai important, dezvolta-ti deprinderile de care ai nevoie sa le practici.

Construieste-ti un set simplu de intrebari care sa te ajute atunci cand vrei sa pui valorile in centrul deciziilor tale.
Pentru aceia care cauta inspiratie, iata un exemplu de proces, format din cateva exemple de intrebari simple, care ma ajuta pe mine sa-mi pun in practica valorile mele, atunci cand sunt implicat intr-o situatie conflictuala.

1. Cum sa-mi onorez cat mai bine valorile personale pe parcursul acestui conflict?
2. Cum pot sa fiu in acest conflict cat se poate de cooperant, sa fac astfel incat sa invit la sprijin reciproc partile aflate in conflict pentru gasirea unei solutii de comun acceptate (eu fiind una dintre parti)?
3. Cum sa aduc o viziune de ansamblu asupra acestui conflict astfel incat sa cooperam mai bine, mai creativ si mai increzatori in solutionarea lui?
4. Cum sa construim impreuna o perspectiva realista pe care sa o impartasim toti cei care vrem sa solutionam acest conflict?
5. Care sunt initiativele mele personale care sa imi aduca sentimentul de libertate de-a lungul acestui conflict?

Ocaziile repetate de articulare in scris a valorilor ne intaresc capacitatea de auto-reglare. Prin dezvoltarea de deprinderi practicate in activitatile de zi cu zi, valorile devin puncte de sprijin care ne ajuta sa fim mai coerenti cu noi insine si sa ne maturizam, ii ajuta pe ceilalti sa stie la ce sa se astepte de la noi, ne inspira sa gasim solutii cand suntem in dificultate, ne aduc o calitate mai buna a vietii. Iar acest lucru e valabil pentru rolul de profesor, antreprenor, specialist tehnic, manager, medic, om de vanzari, functionar public si asa mai departe!

Le multumesc celor care au participat la workshop-ul nostru pilot, recomandarile lor ne ajuta sa facem sesiunile viitoare inca si mai bune. Aici, mai multe despre programul nostru Conducere prin Valori si Scop.