Ziua in care incepi sa cresti

Start-up-urile si initiativele antreprenoriale locale demarate in anii 2010 – 2011 si care au rezistat pana acum, intra intr-o noua etapa in perioada asta. Au profitat in acesti ani de energia si entuziasmul incepatorului, de noutatea si alternativa pe care o reprezentau fata de ceea ce deja exista. Viteza de mers a fost mare, ritmul foarte intens, inaintarea si asezarea pe o pozitie – rapide. Complexitatea relatiilor de lucru a fost mica, viziunea parea clara si sperantele mari, ecuatia financiara simpla, iar principalul obiectiv era vanzarea produselor si a serviciilor.

Dupa primii 4 – 5 ani simti ca trebuie sa faci lucrurile diferit daca doresti sa-ti cresti compania si sa nu devii “one-man-show”. Nu intelegi de ce asistenta ta nu mai este asa de atenta si riguroasa ca la inceput, ai inceput sa faci parca prea multe sarcini administrative carora nu le vezi rostul, lucrurile se leaga tot mai greu, simti ca esti mai obosit si izolat, angajatii au intrebari legate de viitor, apar parca de nicaieri presiuni pe cash-flow-ul companiei, iar contabilul iti spune ca sunt niste probleme in situatiile financiare.

V-ati gandit ca probabil intrati intr-o noua etapa de crestere si in care lucrurile functioneaza si se conduc altfel decat in prima etapa? Viteza este mica, pasii mai mici, progresele putin evidente, presiunea financiara mai mare, costurile pentru dezvoltarea infrastructurii necesare cresc parca prea mult si prea repede.

Accepta ca esti intr-o noua etapa de dezvoltare! Propune-ti mai putine initiative, fii in mai putine locuri si concentreaza-te doar pe cateva proiecte relevante, fii mai prezent pentru echipa ta si pentru clientii cheie, pune accentul atat pe vanzare, cat si pe intarirea infrastructurii, fii foarte atent sa ai un cash-flow pozitiv, la inregistrarile si la rezultatele financiar-contabile ale companiei. Aloca-ti mai mult timp pentru prieteni si familie – spatiul personal devine locul de unde te vei incarca cu energie. Urmeaza o perioada lunga de crestere neobservabila si lenta, de cativa ani buni, cu multe suisuri si coborasuri, cu efort intens pe multe planuri, in care cheia este rabdarea si o buna dozare a eforturilor in locurile importante.