Liviu Saracut, Head of Human Resources Hirschmann Automotive: “O companie se dezvolta si creste doar in momentul in care angajatii cresc impreuna cu ea”

In urma cu mai multi ani, Hirschmann Automotive Romania din jud. Mures a ales Human Invest ca partener pentru cresterea standardelor de leadership in organizatie. Etapa de pregatire a programelor a fost si etapa in care ne-am cunoscut mai bine intre noi, am construit incredere reciproca, am construit si ne-am conectat la un scop pe care sa il urmarim impreuna. L-am invitat pe Liviu Saracut, Head of Human Resources, sa ne spuna cateva lucruri despre filosofia personala de leadership si de ce aceasta tema este relevanta pentru succesul organizatiei sale.
Hirschmann Romania este unul dintre partenerii nostri foarte dedicati dezvoltarii oamenilor sai, investind atentie, energie, timp si resurse financiare pentru a-si sustine atat managerii, cat si angajatii fara pozitie manageriala sa fie lideri de succes si sa creasca profesional. Care este ratiunea voastra de a face aceste eforturi? Cum ati ajuns la concluzia ca este o investitie pe care merita sa o faceti?

Raspunsul este destul de simplu la aceasta intrebare. Unul dintre punctele importante in viziunea si strategia noastra pe urmatorii ani este imbunatatirea leadership-ului in companie. Motivul este unul argumentat daca e sa tinem cont de urmatorul lucru: o companie se dezvolta si creste doar in momentul in care angajatii cresc impreuna cu ea si cred in ea. Pentru a atinge acest obiectiv e nevoie de un leadership dezvoltat. Ca angajatii sa aiba incredere in compania in care isi desfasoara activitatea e nevoie mai intai ca aceasta sa creada si sa investeasca in ei, sa le ofere un cadru propice de dezvoltare si o motivatie pe masura.

Esti un sustinator al lucrurilor bine facute. Cine din jurul tau ti-a fost un model pentru asta de-a lungul vietii tale?

Pe parcursul vietii pot spune ca am avut parte de mai multe modele care intr-un fel sau altul au reusit sa imi marcheze viata. Daca e sa aleg dintre toate, cred ca cel mai bun model nu a fost o persoana anume, ci o etapa prezenta in viata fiecaruia dintre noi. Mai exact, este acea etapa cand tu, ca si copil inveti sa pasesti. Indiferent cat de dificil este si de cate ori cazi, tot te ridici si incerci in continuare pana reusesti. Consider ca e cea mai buna lectie pe care o poti primi si o asimilezi inca din primii ani de viata: sa nu te dai batut. Sa continui sa pasesti, indiferent de obstacolele pe care le intalnesti in calea ta. In astfel de momente, e util sa iti reamintesti ca uneori trebuie sa si cazi ca sa te poti ridica, ca de cele mai multe ori, calatoria este cea care isi pune amprenta asupra ta, mai mult decat destinatia.

Care sunt lucrurile care iti definesc filozofia personala de leadership? In ce fel te ajuta filozofia ta de leadership sa fii coerent si autentic in viata de busines de zi cu zi, dar si in viata privata?

La o prima scanare, cele mai importante lucruri pentru mine sunt oamenii si relatiile pe care le construiesc cu acestia, si cred cu tarie ca acest lucru este valabil atat in business cat si in viata privata. Ca sa ajungi sa fii un bun lider e necesar sa dezvolti competente si sa devii un model astfel incat sa fii urmat. Consider ca, in general oamenii te urmeaza din doua considerente: o parte datorita functiei pe care o ai si a autoritatii pe care o poti exercita asupra lor, iar ceilalti te urmeaza pentru ca le inspiri incredere, pentru ca impreuna cu tine se simt capabili sa obtina rezultate, simt sustinere in demersurile lor si “permisiunea” de a fi autentici. In acceptiunea mea, a doua varianta inseamna de fapt leadership. Pe mine ma ajuta aceasta filozofie in fiecare zi. Fara sa crezi in oamenii de langa tine, nu vei avea rezultate si nu vei ajunge nicaieri.

Care este pentru Hirschmann Romania valoarea programelor de leadership dezvoltate cu Human Invest? Ce a facut ca aceste programe sa fie sustinute de top managementul companiei?

In prima instanta, as spune ca aceste programe au fost sustinute de top managementul companiei datorita faptului ca au raspuns nevoilor identificate de noi in prealabil, si au facut parte din strategia noastra pentru urmatoarea perioada. Ca si valoare, aceste programe au avut rolul de a atrage atentia asupra unor lucruri pe care uneori le consideram obisnuite, dar asupra carora trebuie sa lucram continuu. E vorba despre acel “awareness”, acea constientizare si asumare a rolului. Dupa cum probabil stim cu totii, atributul de lider nu il primesti ca pe o functie, ci acesta face parte din tine, din modul tau de a fi, de a reactiona si gestiona situatii, de a identifica si de a raspunde la nevoi, la care se adauga si entuziasmul si dorinta de dezvoltare continua. Leadership-ul inseamna motivatie, conducere, inspiratie, dezvoltare, viziune, realitate, echipa, incredere, provocare. Depinde de fiecare dintre noi cum intelegem si cat de asumati suntem.

Care sunt lucrurile care fac din Hirschmann Romania un angajator atractiv pentru oamenii din regiune?

Ceea ce ne diferentiaza de alti angajatori din regiunea noastra este in primul rand domeniul de activitate cu un puternic dinamism si in continua schimbare, care le ofera angajatilor sau candidatilor nostri posibilitatea de a se dezvolta intr-un mediu profesionist, plin de provocari. Intr-o societate si industrie dinamica, ne adaptam si utilizam metode moderne in toate ariile de interes: de la inovatie in zona de inginerie si productie pana la deschiderea in ceea ce priveste resursele umane, gestionarea si motivarea ei prin programe care sa raspunda nevoilor. Facem o prioritate din programele de crestere profesionala la nivel de “employee engagement” si experienta a angajatilor nostri prin acces la cursuri de formare profesionala, traininguri atat in zona de “hard” cat si de “soft skills”. Punem accent pe promovarile interne si nevoia de dezvoltare a angajatului. Ne mandrim cu profesionisti orientati spre inovatie, dar si cu colaborari cu furnizori de programe speciale de dezvoltare care lucreaza impreuna pentru cresterea exponentiala a calitatilor si competentelor echipei noastre. Cream programe de practica si internship pentru studenti, deoarece credem cu tarie in potentialul lor prin implicarea activa in dezvoltarea lor. Studentul de azi poate deveni angajatul nostru de maine. Oferim celor interesati posibilitatea de a munci intr-o companie cu notorietate, cu o reputatie buna pe piata muncii. Incercam sa creem un brand puternic de angajator, implicandu-ne angajatii in mod activ la dezvoltarea strategiei companiei, creand programe de motivare, “employee engagement” si sisteme de compesatii si beneficii care sa raspunda necesitatilor angajatilor nostri. Pe langa pachetul de beneficii, mai oferim servicii de sanatate, asiguram transportul din aproximativ 150 de localitati. Ne implicam activ in programe de responsabilitate sociala care ajuta la cresterea implicarii si a coeziunii de grup.

Avem o ambianta placuta, un mediu de lucru curat si organizat, valori si o cultura organizationala bine definite in care isi desfasoara activitatea persoane de toate varstele si diverse din punct de vedere cultural. Consideram ca recreerea si confortul psihic sunt factori determinanti ai sanatatii cu impact direct asupra randamentului profesional, motiv pentru care oferim acces iubitorilor de miscare si nu numai, la competitii sportive si programe de educatie fizica, abonamente la sala. Iubitorii de carte au posibilitatea accesarii unei biblioteci care ofera atat livrarea la birou a cartilor preferate, cat si lecturarea online a articolelor de interes.

Foto: Štefan Štefančík / Unsplash