#SelfLeadership. Oana Truca, HR Manager Skanska Romania: “Nu poti conduce oameni si organizatii daca nu esti capabil sa te conduci, in primul rand, pe tine insuti”

Competentele pentru autonomie sunt esentiale in ziua de azi. Din punctul tau de vedere, care ar fi trei competente necesare angajatilor care vor sa aiba un sentiment mai puternic de autonomie in companiile in care lucreaza si de ce crezi ca acestea sunt importante?

Cred cu tarie ca nu doar angajatilor, ci oricarei persoane ii sunt foarte utile autocunoasterea, increderea in sine si controlul emotional. Cu cat te cunosti mai bine si iti descoperi plusurile si minusurile, cu atat cresc sansele de a deveni un adult echilibrat emotional, cu o viata fericita si care depaseste cu succes provocarile vietii. Organizatiile de succes au angajati care se cunosc pe ei insisi, capabili sa dezvolte relatii profesionale eficiente si armonioase astfel incat sa-si atinga potentialul maxim care aduce beneficii atat pentru ei cat si pentru organizatie.

Calitatea vietii in organizatie si productivitatea individuala sunt o consecinta directa a nivelului de self-leadership personal. Ce lucruri te-au ajutat pe tine sa ai un self-leadership mai bun?

Oana TrucaDezvoltarea nivelului meu de self-leadership e ceva la care lucrez zi de zi, iar o contributie majora la acest proces au avut-o, in primul rand, cei doi baieti ai mei. Ce ma ajuta pe mine sa am un self-leadership foarte bun este auto-observarea continua si lucrul cu mine zi de zi. De asemenea, am grija sa nu ajung in situatii in care sa fiu extrem de obosita si incerc, in mod constant, sa-mi acord timp ca sa fac lucruri care ma hranesc si ma relaxeaza, cum ar fi cititul, plimbatul in parc, iar uneori chiar si un somn bun face minuni.

Din punctul tau de vedere, care sunt beneficiile pe care le primesc organizatiile care isi sprijina angajatii sa fie self-leaderi mai buni?

Sunt convinsa ca nu poti conduce oameni si organizatii daca nu esti capabil sa te conduci, in primul rand, pe tine insuti. Daca esti capabil sa te abordezi pe tine intr-o maniera empatica si pozitiva, vei aborda, in acelasi mod, si relatiile cu ceilalti oameni. Iar rolul liderilor este sa aiba grija de oameni asigurandu-se ca in organizatie exista siguranta psihologica. O organizatie in care angajatii se simt in siguranta din acest punct de vedere este o organizatie care poate privi cu incredere spre viitor, pentru ca pasiunea si inovatia sunt consecinte naturale.

Cum ar putea un manager sa-si sustina oamenii din echipa sa fie self-leaderi mai buni?

La Skanska, ne dorim sa ne atingem obiectivele, care sunt foarte ambitioase, insa tinem foarte mult si la modul in care ajungem la rezultate. Una dintre valorile noastre este: „Grija pentru viata”, iar aici ma refer la comportamente. Managerii nostri sunt incurajati sa aiba intalniri saptamanale unu la unu cu subordonatii lor, sa aiba o comunicare cat mai deschisa si autentica si sa creeze un mediu incluziv in care oamenii sa se deschida si sa-si exprime opiniile, desi nu sunt intotdeauna foarte comode.

Cum ai fost tu sprijinita de unul din managerii tai de pana acum sa-ti dezvolti competentele de self-leadership?

Modul in care am fost si sunt sprijinita in continuare este dialogul constant purtat in timpul intalnirilor saptamanale, prin care managerul imi arata ca ii pasa si ca sunt importanta pentru organizatie. De asemenea, sunt sprijinita prin modul in care primesc feedback – in loc sa primesc feedback constructiv, am fost incurajata spre feedforward. Spre exemplu, in anumite situatii, analizez modul in care as putea face lucrurile diferit data viitoare.