#SelfLeadership. Constantin Balan, Director Adjunct HR – Training, Alpha Bank Romania: “Cel mai important este sa realizezi ca nu te face nimeni lider si nici nu te nasti lider, lider devii.”

Competentele pentru autonomie si proactivitate sunt esentiale in ziua de azi. Din punctul tau de vedere, care ar fi trei competente necesare angajatilor care vor sa aiba un sentiment mai puternic de autonomie in companiile in care lucreaza?

Sentimentul de autonomie intr-o companie il dobandesti dupa ce iti asumi un anumit grad de reponsabilitate si esti constient de ceea ce poti face, ce nu poti face si unde mai ai de dezvoltat. Ca sa realizezi asta inseamna ca ai deja un obiectiv legat de tine, de job-ul tau. Ca angajat nou intr-o companie, sentimentul de autonomie poate fi redus, pana in momentul in care incepi sa cunosti cu adevarat job-ul, colegii, sefii, cultura organizationala. Esti dependent de cei din jurul tau, dar daca ai un obiectiv il poti dezvolta si dupa un anumit timp il traiesti pe deplin, asta iti da acel sentiment de autonomie.

Este foarte important sa realizezi ce iti doresti, asta este directia ta, busola ta interna care te ghideaza in tot acest hatis care este viata si da, jobul, care face parte din viata ta. Personal, consider ca un obiectiv este pe primul loc si este important sa stii ce vrei de la viata, de la job, de la tine si de la cei din jurul tau. Asa poti sa fii si sincer cu tine, sa realizezi ce poti face si unde mai ai nevoie de dezvoltare (sa inveti anumite lucruri, sa iti antrenezi anumite abilitati, etc.).

Daca prima competenta ar fi sa stii si sa vrei sa iti faci obiective, cea de a doua ar fi sinceritatea cu tine insuti. Asta inseamna sa ai competenta, curajul de a te autoanaliza si de a iti descoperi punctele forte si cele slabe. In capul tau iti poti spune multe: nu pot sa fac asta, nu sunt in stare, nimeni nu ma ajuta, etc. Poti auzi cuvintele respective si de la altii. Daca ai curaj si indraznesti, poti face multe. Poti cauta informatie, poti intreba si obtine ajutor de la cei din jur, poti incerca diferite variante, restul nu este decat o chestiune de antrenament. Cred cu tarie ca un om comunicativ are mai multe sanse, isi cladeste mai usor sansele si obtine mai repede ajutor.

A treia competenta este abilitatea de a actiona astfel incat sa aduci la locul de munca toate acele abilitati si cunostinte care se potrivesc jobului, care aduc rezultate si demonstreaza cine esti. Este ceva de genul cum sa potrivesti si sa pui la lucru obiectivele tale, experienta si abilitatile tale, dorinta si sinceritatea ta cu ceea ce cere jobul si sa ai rezultate.

Calitatea vietii in organizatie si productivitatea individuala sunt o consecinta directa a nivelului de self-leadership personal. Ce lucruri te ajuta pe tine sa-ti imbunatatesti continuu postura ta de self-leader?

Poza profil Costi BalanPrintre multe alte lucruri, cel mai important este sa realizezi ca nu te face nimeni lider si nici nu te nasti lider, lider devii. Iar self-leadership-ul este o componenta importanta. Cum poti fi liderul unor oameni, a unei organizatii daca tu nu esti lider pentru tine? Dar poate nu conteaza si nu este important pentru tine sa fii lider, dar este important sa fi multumit si implinit cu viata ta, iar asta se face cu self-leadership. Lucrurile care ma ajuta pe mine sa imi dezvolt leadershipul personal sunt:
• Sunt sincer cu mine, imi recunosc limitele si acolo unde mai am de invatat. Ma autoevaluez in functie de telurile mele si ma gandesc mereu la ce solutie pot apela, in functie de resursele pe care le am la dispozitie. Imi cunosc puterile, influenta si limitele.
• Sunt disciplinat cu mine si organizat, vad timpul ca pe o resursa pretioasa si imi place sa il impart eficient. Sunt o persoana care tine la confortul personal, dar cand este cazul suflec manecile si pun mana la treaba fara prea multe discutii.
• Am teluri si imi plac provocarile, asta imi dezvolta sentimentul de autonomie de care am discutat mai devreme.
• Am reusit sa imi dezvolt un sistem de automotivare. Este ceva intern, legat de felul cum ma vad si cum imi vorbesc mie. Stiu ca viata nu iti da totul pe tava, dar si ca multe se pot realiza daca esti perseverent si te antrenezi-aici pasiunea mea, alergatul pe distante lungi, m-a ajutat mult. Cred ca un sport, oricare ar fi el, te ajuta in leadershipul personal, abordarile sunt asemanatoare.

Din punctul tau de vedere, care sunt beneficiile pe care le au organizatiiile care isi sprijina angajatii sa fie self-leaderi mai buni?

Asta imi pare cea mai simpla intrebare, pentru mine este aproape evident. In primul rand, productivitate mai mare, un depozit intern de idei si inovatii cu dobanda foarte mare (ca sa raman in domeniul bancar!), angajati cu grad mare de autonomie, deci energie mai putina consumata in management ce poate fi reorientata catre business. Angajatii care sunt sprijiniti sa fie self-leaderi mai buni raman cu tine si merg alaturi de tine, sunt de incredere si productivi.

Cum ar putea un manager sa-si sustina oamenii din echipa sa fie self-leaderi mai buni?

Dezvoltandu-si abilitatile de lider in primul rand si in al doilea rand cele de coach. Asta inseamna sa provoci limitarile oamenilor tai, sa ii ajuti sa isi faca obiective, sa ii inveti cum sa-si foloseasca influenta/puterea potrivit mediului si obiectivelor de business si sa-i antrenezi sa fie impliniti. Nu-i usor, dar nici foarte greu. In primul rand, ca manager, este bine sa constientizezi ca oamenii tai sunt cea mai importanta resursa. Ca orice resursa, ea poate fi folosita cu un scop anume. Important este cum o folosesti, cat de eficient si cat de motivata si multumita este aceasta resursa. Vorbim de oameni, care au temerile lor, limitarile lor, talentele si energia lor, au telurile si dorintele lor. Iar oamenii buni, ca si leaderii, se cresc. Deci, draga manager, fa-ti timp pentru oamenii tai, cunoaste-i, ajuta-i sa sa cunoasca si responsabilizeaza-i dupa ce te asiguri ca au cunostintele si abilitatile necesare sa faca ceea ce doresti. Munca cu oamenii nu se termina niciodata, este un antrenament continuu, cum il lasi, cum muschiul se atrofiaza si spiritul se inmoaie.

Cum ai fost tu sprijinit de unul din managerii tai de pana acum sa-ti dezvolti competentele de self-leadership?

Am avut sansa sa lucrez cu manageri buni si am avut modele interesante de la care am invatat multe, atat la Connex cat si la Alpha Bank Romania. Unul din managerii care m-au sprijinit sa imi dezvolt abilitatile de self-leadership a stiut cum sa imi creasca increderea in mine si in abilitatile mele. A vazut ca pot si a avut incredere sa ma responsabilizeze, mi-a dezvoltat autonomia. Este si acum managerul cu care lucrez direct si care a reusit sa imi puna in fata intotdeauna o oglinda. O oglinda in care sa ma vad asa cum sunt, dar si sa imi vad potentialul, provocarile. De la Anca Badea am inteles ca totul se poate invata si ca un parteneriat bazat pe incredere este important in lucru cu oamenii. Discutiile noastre de business sunt ca o sedinta relaxata de coaching. Intrebari, raspunsuri, obiective, ce pot face si ce nu, cu ce resurse si ce solutii avem la problemele intalnite. M-a invatat sa imi folosesc centrele de putere (cunostinte, expertiza, relatii, pozitie) si mi-a intarit constant autonomia. A dezvoltat cu mine o relatie bazata pe sinceritate si parteneriat cu focus pe business, dar si pe mine ca individ.