De ce iti recomandam sa citesti “The Leadership Challenge 2017” – Book Summary

Cartea este probabil cea mai bogata culegere de exemple si momente de leadership scrisa vreodata pentru manageri! Am descoperit-o in 2001 si nu stiam la acea vreme reputatia pe care o are: eram prea tanar ca sa inteleg ca valoarea ei vine din simplitate si eleganta. Odata cu maturizarea mea, executivii care ne parcurg programul de leadership cu acelasi nume spun acum cuvinte precum: “pragmatica”, “practica”, “strategica”, “umanista” atunci cand ii invit sa descrie experienta pe care o au la finalul workshop-ului.

Cartea – poate cea mai frecvent carte citata in cercetarile si materialele despre leadership – le propune celor care o citesc foarte multe exemple in care oameni obisnuiti din intreaga lume au obtinut rezultate remarcabile odata ce au invatat sa puna in practica si sa actioneze in jurul principiilor esentiale de leadership care au trecut testul timpului. Le scriu aici asa cum au fost numite in original de autori:

  • Model the Way
  • Inspire a Shared Vision
  • Challenge the Process
  • Enable Others to Act
  • Encourage the Heart

Cartea ofera managerilor indrumare catre raspunsuri si noi intrebari precum: Ce valori ar trebui sa ma ghideze? Cum sa fiu un exemplu pentru ceilalti? De ce merita efortul de a creste calitatea si relevanta leadership-ului meu? Cum sa articulez o viziune care sa genereze mai multa responsabilitate si proactivitate? Cum sa-mi imbunatatesc competentele de a-i inspira pe altii pentru un scop comun? Cum sa construiesc un mediu de lucru care sa promoveze inovatia si asumarea riscurilor? Cum sa dau putere oamenilor, imbunatatind si colaborarea in acelasi timp? Cum sa fac sa ne bucuram si sa sarbatorim valorile si reusitele echipei? Care sunt sursele de energie proaspata si pentru cresterea moralului unei echipe? Ce am de facut eu pentru a-mi imbunatati competentele de
leadership?

In luna noiembrie am lucrat cu programul de training The Leadership Challenge impreuna cu echipa executiva a unei puternice institutii financiare din Romania, participantii fiind insotiti si de instrumentul de assessment 360 Leadership Practices Inventory (LPI).

Fiecare participant si-a auto-evaluat 30 de comportamente de leadership (cate 6 din fiecare din cele 5 Practici) si a cerut feedback managerului direct, colegilor de acelasi nivel si subordonatilor, pe aceleasi 30 de comportamente de leadership. Facusem si eu acest assessment pentru prima data in 2004 (repetandu-l de 5 ori de atunci pana acum) si stiam la ce sa ma astept. Impactul a fost usor vizibil: energie si responsabilitate sunt cuvintele cu care as descrie felul in care manageri de top s-au aplecat sa isi faca un plan de actiune, sa isi impartaseasca unii altora surprizele si confirmarile, sa-si ceara reciproc sfaturi pentru a fi lideri si oameni inca si mai buni. Miza lor era una clara: calitatea leadership-ului unui manager reflecta nivelul sau de maturitate!

Cartea The Leadership Challenge, a 6-a editie a fost republicata intr-un moment aniversar in 2017: la 30 de ani de la prima aparitie! Reprezinta unul din cele mai inalte standarde si repere in leadership, avand vaste cercetari care sa ii sustina recomandarile. Editia aniversara a fost scrisa in contextul actualelor provocari cu care se confrunta managerii in ziua de azi, astfel incat cei care o citesc acum sa rezoneze mai bine si mai usor cu exemplele si relatarile managerilor care isi impartasesc reusitele si lectiile. Daca cautati o carte care sa va inspire sa fiti un lider mai bun si un instrument care sa va insoteasca in acest proces, contati pe experienta propusa de The Leadership Challenge!

The Leadership Challenge

Poveste de succes Hella Romania – Academie Interna de Leadership

Poveste de succes Autodesk: Abordarea situationala SLII si Self Leadership