Daca vrei sa fi un lider adevarat trebuie sa cresti

Tu te dezvolti ca lider sau ai incetat procesul? Este o intrebare importanta – deoarece capacitatea noastra de a creste este in stransa legatura cu abilitatea noastra de a fi un lider, conform lui Ken Blanchard si Mark Miller autorii Great Leaders Grow: Becoming a Leader for Life.

“Cresterea este ceea ce separa lucrurile vii de cele care ofilesc” spun Blanchard si Miller. “Cresterea aduce energie, vitalitate, viata si provocari. Fara crestere nu facem altceva decat sa repetam aceleasi actiuni.”

Pentru un lider sau o companie aceasta zona este una periculoasa. Daca nu esti intr-un proces continuu de crestere si dezvoltare a abilitatilor, exista un risc foarte mare de stagnare. In momentul in care stagnezi – sau esti perceput ca fiind asa – influenta ta se erodeaza.

Cresterea nu ar trebui sa fie o activitate optionala, dar in realitate foarte multi lideri nu cresc. Si acest lucru poate avea loc oricand de-alungul carierei tale. Poate fi declansat de factori externi care te forteaza sa faci alegeri dificile cu privire la echilibrul dintre viata personala si job sau se poate datora unei dorinte puternice de a duce la bun sfarsit anumite sarcini sau poate fi cauzat de factori organizationali precum oportunitatile de crestere limitate.

Insa toate aceste provocari pot fi depasite. Dupa cum explica Blanchard si Miller, “Decizia de a creste este cea care face diferenta. Si nu este o decizie pe termen scurt. Cei mai buni lideri iau o decizie constienta de a creste pe parcursul carierei lor si a vietii personale. Aceasta decizie este una extrem de importanta pentru orice lider.”

Autorii folosesc acronimul GROW pentru a identifica 4 strategii necesare unor lideri care vor sa continue sa se dezvolte.

Gain Knowledge
Reach Out to Others
Open your World
Walk toward Wisdom

De la teorie la practica

Blanchard si Miller ofera cititorilor si un plan pentru a pune in practica aceste strategii. Ei incurajeaza liderii sa fie elevi si invatatori activi; cel mai bun mod de a practica acest lucru este sa pui intrebari. Mark Miller considera ca este cea mai importanta abilitate a unui lider care vrea sa creasca.

O data ce ai invatat ceva, consolideaza informatia transmitand aceste concepte si altora. Dupa cum explica si Ken Blanchard, “Transmiterea conceptelor catre cei din jurul tau te ajuta sa intelegi mai bine ce ai invatat si sa iti clarifici gandurile.”

Vointa de a te schimba

Blanchard si Miller considera ca liderii trebuie sa vrea sa se schimbe, sa caute, sa accepte sfatul altora si sa recunoasca ca nici unul din noi nu este la fel de inteligent ca noi toti.

Ca prim pas, autorii recomanda auto-evaluarea, feedback-ul onest ca pas doi si sfaturile celor din jur ca al treilea pas. Fara cei trei pasi, liderii pot fi usor influentati de mandrie, ego si alte atitudini distructive care pot impiedica cresterea. Ca rezultat acestia pot deveni izolati si pot avea o perspectiva distorsionata asupra lucrurilor din jur.

Pentru a ilustra acest aspect, Blanchard si Miller impartasesc povestea directorului unui lant hotelier care primea foarte multe plangeri cu privire la serviciile hoteliere. Raspunsul sau a fost ca nu aceasta era experienta pe care el o avea atunci cand statea la oricare din hotelurile sale.

Ca sa eviti acest gen de situatie, Blanchard si Miller recomanda sa gasesti oameni care sa iti ofere un feedback onest si care sa impartaseasca adevarul cu tine – chiar si atunci cand s-ar putea sa te deranjeze.

Crestere versus experienta

Un alt sfat pe care autorii il ofera liderilor este sa nu confunde experienta cu cresterea. Dupa cum explica si Blanchard “15 ani de experienta nu inseamna in mod necesar 15 ani de crestere. De multe ori se poate intampla sa repeti experientele acumulate intr-un an de 15 ori – insa nu discutam despre acest gen de lucruri. In schimb ceea ce trebuie sa cauti sunt metode de a dezvolta abilitati noi – abilitati care iti vor permite sa ramai relevant in anii care urmeaza.”

Ca metoda de verificare a progresului Blanchard recomanda analiza CV-ului. “Ca lider, ce abilitate sau experienta noua vrei sa ai in CV peste 12 luni?”

Incepe sa cresti azi

Nu poti controla intotdeauna circumstantele din jurul carierei tale sau a mediului de lucru. Insa poti controla disponibilitatea ta de a creste si de a fi lider. “Fii pregatit sa faci fata urmatoarei provocari sau poti sfarsi prin a fi genul de lider care aplica solutiile de ieri provocarilor de azi. O reteta pentru dezastru.”

“Cei mai buni lideri cauta in mod constant oportunitati de a-si extinde gama de experiente atat in cadrul organizatiei cat si in exteriorul ei. O dorinta de a creste permite liderilor sa profite de oportunitatile care le apar in cale.”

Incapacitatea de a creste este una din modalitatile prin care oamenii isi saboteaza carierele. Nu lasa acest lucru sa ti se intample si tie. Capacitatea ta de a invata determina capacitatea ta de a fi lider. Daca te opresti din invatat te opresti din condus.

©2009 The Ken Blanchard Companies. All rights reserved.